A magyarság 900 után vette birtokába a Dunántúl területét. A krónikák szerint a Balaton környéket Bulcsú-törzse szállta meg. A honfoglalók szláv, avar és frank népeket találtak itt. A források alapján megállapítható, hogy már ők is foglalkoztak földműveléssel és szőlőtermesztéssel. De már ezt megelőzően a késő római időkben is igen fejlett volt ezen a területen a gyümölcstermesztés. A fenékpusztai leletek tanúsága szerint szőlőt, diót, mandulát, cseresznyét, szilvát, almát és barackot is termesztettek a vidékünkön élt rómaiak. Apáról fiúra örökített agrotechnikájuk ötvöződött aztán a honfoglaló magyarok mezőgazdasági ismereteivel. Reziben már az 1628-as feljegyzések beszámoltak arról, hogy földje megtermi a gabonát és a szőlőt. A lakosság megélhetési forrásait hosszú időkön keresztül az őstermelés képezte, a szőlő, gyümölcs és a zöldségfélék feldolgozása. A nagy filoxéra járvány ideje alatt a régi szőlőfajták elpusztultak. Az 1800-as évek közepén Ambrus Mihály rezi
plébános tanította meg a rezieket a helyes szőlőművelésre és az ő kezdeményezésére termesztették
először a rizling szőlőt.
Ettől kezdve a táj jellegzetessége a rizlingszőlő lett, a vidéket ezért Rizlingországként emlegetik.
Mára sajnos egyre kevesebben tudnak ebből megélni, de a szőlőművelés, borkészítés, a hozzá
kapcsolódó gasztronómia a hagyományőrzésben ma is fontos helyet tölt be.
Rezi Szőlészeti, Borászati, Hagyományőrző, Turisztikai és Kulturális Egyesület
Bellér Ferenc elnök
Az Egyesület a Rezi szőlőhegy hagyományainak, kulturális értékeinek megőrzése érdekében
szakmai és turisztikai programokat szervez, amelynek keretében megismerteti és népszerűsíti
a szőlőművelést, borkultúrát és helyi értékeket. Tagjai szinte valamennyien szőlőültetvényekkel rendelkeznek.
Bellér Ferenc elnök
Az Egyesület a Rezi szőlőhegy hagyományainak, kulturális értékeinek megőrzése érdekében szakmai és turisztikai programokat szervez, melyek keretében megismerteti és népszerűsíti a Reziben több évszázados múltra visszatekintő szőlőművelést, borkultúrát, helyi értékeket, ezzel patronálva a szőlőhegyen működő pincegazdaságokat.
A Nyitott pincék éjszakáján kézműves hagyományokkal készült ételek, finom, helyi pincészetek borai és persze a mesébe illő táj fogadja vendégeinket, akik betekintést nyerhetnek Rezi borkultúrájába, annak gasztronómiai és a mezőgazdasági hagyományai mellett.
A táj szépségét fokozza az éjszaka és az éjszakában fáklyákkal való séta az egyes pincészetek közt, akik erre az alkalomra készített poharakban kínálják boraikat.
A poharakat a pincészeteknél tudja megváltani a kedves ide látogató.
Az est végén nyereményjátékkal kedveskedünk vendégeink számára.
Nagy szeretettel várunk minden kedves borkedvelőt!
• Bor - Borkostólás
• Borfalatok
• Borkorcsolya
• Kézműves sajtok
• Szórakoztatás, zene
• Rezi Szőlészeti, Borászati, Hagyományőrző, Turisztikai és Kulturális Egyesület
• Kapcsolattartó: Takács Zsolt
• Tel.: +36 30 387 8703
• E-mail: konakikapu123@gmail.com
Niytás: 17.00
Borkóstoló 3 fajta borból, borkorcsolya, igény esetén hidegtál.
19.00 órától cigányzene mellett hangulatos zongora muzsika és énekes is várja a vendégeket a Család közreműködésével.
Nyitás: 17.00
Borkóstoló 3 fajta borból ,választási lehetőséggel 8 fajtából
Borkorcsolya: pogácsa, zsíroskenyér
20.00 órától a borkostoló mellett hagyományőrző tekerő lant előadással szórakoztatjuk vendégeinket.
Nyitás: 17.00
Az ifjúság bor nélküli mámorosság, az érettség meg pohárból kortyolt ifjúság.
Szeretettel várjuk Vendégeinket borkóstolóra pincészetünkbe, kísérőként borkorcsolyát és 18.00 órától élőzenét biztosítunk.
Nyitás: 17.00
17.00 órától a Sajtpincénél a rendezvény alatt gomolya és parenyica sajtok széles választékával állunk látogatóink rendelkezésére, kínálunk grill sajttálakat zöldsalátákkal valamint helyi szörpöket és házi kenyeret.
21.00 órától a Longstep 4kusztik zenekar koncertje látható és hallható.
Nyitás: 17.00
17.00 órától Finom borokkal, borkorcsolyákkal, harapnivalókkal és programokkal várjuk a pihenni és szórakozni vágyó kedves vendégeinket!
A nagyok mellett a kicsikre is számítunk! Kellemes kikapcsolódást kívánunk az egész család számára!
Nyitás: 17.00
A rendezvény alatt finom, friss kézműves kovászos kenyereinkkel várjuk kedves vendégeinket a Cserosajt sajtpincénél található standunknál. Akár magában, akár egy pohár borral vagy a fantasztikus sajtköltemények kísérőjeként fogyasztja őket, termékeink bárhogy megállják helyüket, hiszen a minőségi alapanyagok mellett sok-sok türelemmel, szeretettel és gondoskodással készülnek. Ezeket hozzuk most el Önöknek, fogyasszák egészséggel!