Rezi Önkormányzat által szervezett, Nyitott Pincék Éjszakája várja szeretettel minden kesves borrajongó vedégét. Amit kínálunk, szép környék, zamatos borok, ízletes falatok és jó hangulat.

Nyitott pincék Reziben

Rezi szőlőhegy
Rezi Önkormányzat

Rezi Szőlészeti, Borászati, Hagyományőrző, Turisztikai és Kulturális Egyesület

Mezőgazdaság, borkultúra, gasztronómia
Kézműves hagyományok
Szőlészet-borászat 

A magyarság 900 után vette birtokába a Dunántúl területét. A krónikák szerint a Balaton környéket Bulcsú-törzse szállta meg. A honfoglalók szláv, avar és frank népeket találtak itt. A források alapján megállapítható, hogy már ők is foglalkoztak földműveléssel és szőlőtermesztéssel. De már ezt megelőzően a késő római időkben is igen fejlett volt ezen a területen a gyümölcstermesztés. A fenékpusztai leletek tanúsága szerint szőlőt, diót, mandulát, cseresznyét, szilvát, almát és barackot is termesztettek a vidékünkön élt rómaiak. Apáról fiúra örökített agrotechnikájuk ötvöződött aztán a honfoglaló magyarok mezőgazdasági ismereteivel. Reziben már az 1628-as feljegyzések beszámoltak arról, hogy földje megtermi a gabonát és a szőlőt. A lakosság megélhetési forrásait hosszú időkön keresztül az őstermelés képezte, a szőlő, gyümölcs és a zöldségfélék feldolgozása. A nagy filoxéra járvány ideje alatt a régi szőlőfajták elpusztultak. Az 1800-as évek közepén Ambrus Mihály rezi
plébános tanította meg a rezieket a helyes szőlőművelésre és az ő kezdeményezésére termesztették
először a rizling szőlőt.
Ettől kezdve a táj jellegzetessége a rizlingszőlő lett, a vidéket ezért Rizlingországként emlegetik.
Mára sajnos egyre kevesebben tudnak ebből megélni, de a szőlőművelés, borkészítés, a hozzá
kapcsolódó gasztronómia a hagyományőrzésben ma is fontos helyet tölt be.

Rezi Szőlészeti, Borászati, Hagyományőrző, Turisztikai és Kulturális Egyesület
Bellér Ferenc elnök

A szőlőhegy hagyományainak életben tartói

a Rezi Szőlészeti, Borászati, Hagyományőrző, Turisztikai és Kulturális Egyesület

Az Egyesület a Rezi szőlőhegy hagyományainak, kulturális értékeinek megőrzése érdekében
szakmai és turisztikai programokat szervez, amelynek keretében megismerteti és népszerűsíti
a szőlőművelést, borkultúrát és helyi értékeket. Tagjai szinte valamennyien szőlőültetvényekkel rendelkeznek.

Bellér Ferenc elnök


Amivel készülünk:
Nyitott Pincék Éjszakája 2020. augusztus 1.

Az Egyesület a Rezi szőlőhegy hagyományainak, kulturális értékeinek megőrzése érdekében szakmai és turisztikai programokat szervez, melyek keretében megismerteti és népszerűsíti a Reziben több évszázados múltra visszatekintő szőlőművelést, borkultúrát, helyi értékeket, ezzel patronálva a szőlőhegyen működő pincegazdaságokat.

A Nyitott pincék éjszakáján kézműves hagyományokkal készült ételek, finom, helyi pincészetek borai és persze a mesébe illő táj fogadja vendégeinket, akik betekintést nyerhetnek Rezi borkultúrájába, annak gasztronómiai és a mezőgazdasági hagyományai mellett.
A táj szépségét fokozza az éjszaka és az éjszakában fáklyákkal való séta az egyes pincészetek közt, akik erre az alkalomra készített poharakban kínálják boraikat.
A poharakat a pincészeteknél tudja megváltani a kedves ide látogató.

Az est végén nyereményjátékkal kedveskedünk vendégeink számára.

Nagy szeretettel várunk minden kedves borkedvelőt!

Nyitott Péncék Éjszakéja

Programok

• Bor - Borkostólás
• Borfalatok
• Borkorcsolya  
• Kézműves sajtok 
• Szórakoztatás, zene

Szervező

• Rezi Szőlészeti, Borászati, Hagyományőrző, Turisztikai és Kulturális Egyesület
• Kapcsolattartó: Takács Zsolt
• Tel.: +36 30 387 8703
• E-mail: konakikapu123@gmail.com

 

Bakos Winery

Bakos Familie Weine

Kézműves borait Szenvedéllyel
és Precíziós pontossággal készíti.

Niytás: 17.00
Borkóstoló 3 fajta borból, borkorcsolya, igény esetén hidegtál.
19.00 órától cigányzene mellett hangulatos zongora muzsika és énekes is várja a vendégeket a Család közreműködésével.

 

takács Zsolt Pincészete

Takács Zsolt Pincészete

Kínálatunk az éjszaka folyamán.

Nyitás: 17.00
Borkóstoló 3 fajta borból ,választási lehetőséggel 8 fajtából
Borkorcsolya: pogácsa, zsíroskenyér 
20.00 órától a borkostoló mellett hagyományőrző tekerő lant előadással szórakoztatjuk vendégeinket.

 

Cimbora Borozó

Cimbora borozó

Tangóharmonikás Nyitózene

Nyitás: 17.00 
Az ifjúság bor nélküli mámorosság, az érettség meg pohárból kortyolt ifjúság.
Szeretettel várjuk Vendégeinket borkóstolóra pincészetünkbe, kísérőként borkorcsolyát és 18.00 órától élőzenét biztosítunk.

 

Cserosajt

CseRoSajt

Ízletes sajtok a borok közt.

Nyitás: 17.00
17.00 órától a Sajtpincénél a rendezvény alatt gomolya és parenyica sajtok széles választékával állunk látogatóink rendelkezésére, kínálunk grill sajttálakat zöldsalátákkal valamint helyi szörpöket és házi kenyeret.
21.00 órától a Longstep 4kusztik zenekar koncertje látható és hallható.

 

Réti-Farkas Családi pincészet

Családias környezettel várjuk vendégeink.

Nyitás: 17.00
17.00 órától Finom borokkal, borkorcsolyákkal, harapnivalókkal és programokkal várjuk a pihenni és szórakozni vágyó kedves vendégeinket!
A nagyok mellett a kicsikre is számítunk! Kellemes kikapcsolódást kívánunk az egész család számára! 

 

Kelemen Kenyere

Ínycsiklandó kovászos kenyerek.

Nyitás: 17.00
A rendezvény alatt finom, friss kézműves kovászos kenyereinkkel várjuk kedves vendégeinket a Cserosajt sajtpincénél található standunknál. Akár magában, akár egy pohár borral vagy a fantasztikus sajtköltemények kísérőjeként fogyasztja őket, termékeink bárhogy megállják helyüket, hiszen a minőségi alapanyagok mellett sok-sok türelemmel, szeretettel és gondoskodással készülnek. Ezeket hozzuk most el Önöknek, fogyasszák egészséggel! 

 

Miénk ez az éjszaka!

Fogj egy fáklyát!

Fogj egy poharat!

Támogatóink

Köszönjük rengetek munkájukat!

Reklámkovács Marketing Kft.

Rezi Községi Polgárőr Egyesület

Laky Demeter Turistaház

Rezi Község Önkormányzata
8373 Rezi, Kossuth u. 35
+36 83 331 001